2022/23

Letos bo že 14. Taboru ustvarjalcev dobrih vesti na Senovem.

Letošnja tema tabora bo

VREDNOTE V LUČI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA

in temu bo primeren tudi program, ki še sledi.

Tabor bo potekal med 25. in 27. 5. 2023.

2021/22

Letos smo se znova dobili, že na 13. Taboru ustvarjalcev dobrih vesti na Senovem.

Srečali smo se v petek, 27.5.2022. Že potovanje z vlakom je bila prava dogodivščina, saj se zanj redkokdaj odločimo. Na postajališču Brestanica nas počakal ravnatelj šole, nam zaželel dobrodošlico in nas odpeljal na naše srečanje. 

Po uvodni predstavitvi vseh udeležencev, smo se odpravili na kratek sprehod po Senovem in tako spoznali kratko zgodovino tega ponosnega, rudarskega kraja. Po vrnitvi na šolo pa smo imeli uro ‘dišav’, kjer nas je Darko Kosem iz Loke pri Zidanem mostu, po poklicu kemik, po dejavnosti pa proizvajalec in destilator sivke in smilja, popeljal v svet eteričnih olj.

Po kosilu sta sledili dve delavnici, kjer so si učenci izdelali dve krasni darili za spomin na ta sončen dan na Senovem.

     

2020/21

Žal je tudi letošnji tabor prestavljen na naslednje leto.

2019/20

Žal je tabor odpadel zaradi varnostnih razlogov proti širjenju corona virusa. 

Upamo, da se vidimo naslednje leto…

2018/19

Žal je tabor odpadel zaradi bolezni.

Se vidimo naslednje leto…

2017/18

V času med 31.5. in 2.6.2018, smo bili del Tabora ustvarjalcev dobrih vesti na OŠ XIV. divizije Senovo.  Letošnja TEMA tabora so VREDNOTE. 

Bilo je veselo, zabavno in hkrati poučno. Spoznavali smo učence in učenke iz drugih slovenskih krajev in navezali prijateljske stike, ki jih  nameravamo ohranjati. V različnih delavnicah smo ustvarjali, se pogovarjali, izdelali abecedo vrednot in izdali svojevrsten časopis, ki smo ga odnesli domov. Pogovarjali smo se z dr. Janezom Gabrijelčičem, ki je z nami delil mnogo izkušenj in na koncu povdaril pomen ljubezni do sočloveka, do drugačnosti, pomembnost odpušanja in sklepanja prijateljstev. Ogledali pa smo si tudi grad v Brežicah.

  

Povezala sta se dva UNESCO projekta: Dobre vesti iz našega mesta in Tabor na Senovem, kjer bo tudi zaključek prvega. Izdelali bomo knjigo, kjer so pisni izdelki (pesmi, zgodbe, misli) na temo vrednot.

Tudi letos se veselimo sodelovanja.

2016/17

V času med 1. in 3. junijem 2017, smo bili del Tabora ustvarjalcev dobrih vesti na OŠ XIV. divizije Senovo. V tem času smo se družili z učenci še sedmih osnovnih šol iz cele Slovenije.

Imeli smo različne ustvarjalne in spoznavne delavnice, pogovarjali smo se z znanim slovenskim pisateljem in mislecem Tonetom Partljičem (ki nas je nasmejal s svojim izvirnim humorjem), obiskali grad Rajhenburg v Brestanici in odnesli domov polno prijetnih spominov…

… in obljubo, da se ponovno vidimo čez eno leto … če ne že prej …

Nekaj utrinkov …

2015/16

10. Tabor ustvarjalcev dobrih vesti je potekal od četrtka 26. do sobote 28. maja 2016.

Predstavljali smo našo šolo ob izidu nove knjige z naslovom

VODA PRI NAS IN V SVETU -KULTURE SVETA IN VODA,

pri kateri smo sodelovali skupaj s še desetimi šolami iz Slovenije in dvema iz tujine.

Imeli smo številne delavnice, spoznavanje s krajem in njegovo kulturno in naravno dediščino …

Nekaj utrinkov …

DELAVNICA RADOVEDNA SOSEDA 1     DELAVNICA SOL IN ETERICNA OLJA

  DELAVNICA SONCNICE     ZANIMIVOSTI SENOVEGA

PLESNA DELAVNICA 2

***********************

Letos je jubilejna 10. obletnica UNESCO ASPnet projekta TABOR USTVARJALCEV DOBRIH VESTI, ki ga organizira Osnovna šola XIV. divizije Senovo.

Ob tem dogodku bo izšla 4. knjiga projekta Dobre vesti z naše šole in iz našega kraja.

Prireditev bo potekala od četrtka 26. do sobote 28. maja 2016. Obiskovalci bomo deležni različnih delavnic kot so delavnica “pametne tehnologije”, plesna delavnica in druge. Popeljali nas bodo skozi zgodovino kraja z ogledom, plesom njihove folklorne skupine in z večerjo ob krušni peči. Program pa nam bodo popestrili tudi z ustvarjalnimi delavnicami in sodobnejšimi delavnicami dišečih kristalčkov.

 

 

2014/15

Letošnja glavna tema je bila voda. Sodelovali smo z delavnicami na naši šoli, vendar se samega dogodka na Senovem, žal, nismo mogli udeležiti.

2013/14

Učenci so prebrali knjigo Vinka Moderndorferja Kot v filmu. V četrtek, 29.5.2014, smo se odpravili za tri dni z vlakom na Senovo. Tam so nas prijazno pričakali in sledil je program, ki je bil poln ustvarjalnih delavnic, ogledov, ekskurzij, pohodov. Imeli pa smo tudi okroglo mizo z naslovom Pravice in dolžnosti z roko v roki, kjer smo imeli častno gostjo Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic v Sloveniji.

Na taboru smo ustvarili kratek film, ki je vseboval štiri kratke prizore iz knjige.

Tabor je bil kar prekratek, saj smo se s težavo poslovili.

2012/13

Sodelovanje smo morali žal odpovedati, saj smo imeli v času tabora šolo v naravi.

2011/12

Žal se letošnjega tabora nismo mogli udeležiti.

2010/11

Tudi letos bomo sodelovali pri tem projektu in z delom smo že začeli. Prve ideje se že uresničujejo.

Od 2. do 4. junija 2011 bo potekal tabor na Senovem. Zopet bomo ustvarjali in poustvarjali. Tokrat bodo naše izhodišče pesmi Toneta Pavčka Majnice.

   2009/10

Izvedli smo anketa med učenci 8. in 9. razredov o poznavanju literature, odnosu do literature, kulturi branja… rezultati so tu. Nekatere so rezultati presenetili, drugi so jih pričakovali. Kateri izmed njih ste vi?

Od četrtka 3.6. do sobote 5.6.2010 smo bili tri dni na Taboru ustvarjalcev dobrih vesti na OŠ XIV. Divizije v Senovem, kjer smo predstavili svoje delo, našo šolo, sodelovali na delavnicah, sodelovali na pogovoru s pisateljem Dušanom čaterjem o njegovi knjigi Pojdi z mano. Tri učenke so predstavile svojo knjigo:

VELIKE BESEDE K VELIKIM MISLIM.

Ena učenka je sodelovala tudi na otvoritvenem nastopu s petjem pesmi Molitva.

 Prvi dan smo se šole predstavile in naredili smo 2-urni spoznavni sprehod po Senovem. Po kosilu smo imeli delavnice na temo knjige Dušana čatra Pojdi z mano: likovno, literarno in medijsko, katero pa je vodila znana novinarka Tamara Vonta. Nato so učenke spoznale svoje gostitelje, kjer so prespale. Naslednji dan je bil izredno delaven: poustvarjanje knjige, pregled ankete 8. in 9. razredov o branju knjig, okrogla miza na temo knjige, klepet s pisateljem Dušanom čatrom, ustvarjalne delavnice, kjer smo delali klobuke in sončnice ter imeli plesno delavnico afriškega plesa. Pri večerji smo se spoznali z lokalno narodno nošo, njihovimi plesi, s krušno pečjo rudarjev, kjer smo poskusili tudi prstjačo, k iso jo imeli zelo pogosto na svojem meniju. Naslednji, zadnji dan smo si ogledali Valvasorjevo knjižnico, Valvasorjev muzej in galerijo v Krškem. Težko smo se poslovili z izmenjavo številk in e-naslovov ter obljubo, da se še vidimo, če ne prej, naslednje leto. 

Povezava do fotografij:

http://www.osfrslj.si/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=29&gid=151

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI