Skoči na glavno vsebino
Select Page

Hej, ti! Ti, ja!

Morda si opazil/a, da smo v teh časih takorekoč vsi vsak dan še pogosteje kot sicer prisotni in aktivni na spletu in v sodobnih e-komunikacijskih kanalih. To pomeni, da smo vsi – otroci, mladostniki in odrasli – tudi bolj ranljivi in hitreje lahko postanemo žrtve spletnega nasilja.

Veš, kako si lahko varnejši/a na internetu? Kaj lahko storiš, če si priča ali žrtev spletnega nasilja?

Kaj je spletno nasilje?

Spletno nasilje pomeni, da ena ali več oseb na spletu (spletna omrežja, aplikacije, spletne strani) nad žrtvijo izvajajo nasilje, npr. verbalno napadajo, brez dovoljenja delijo fotografije, ustrahujejo, obrekujejo, grozijo ipd. To je groba kršitev človekovih pravic, poseg v človekovo integriteto in neprimerno prestopanje osebnih mej! Gre za zlorabo moči, saj tovrstna neprimerna ravnanja dajejo povzročitelju občutek nadvlade in premoči nad žrtvijo.

Katere so najpogostejše oblike spletnega nasilja?

  • sovražni govor (to je najpogostejša oblika spletnega nasilja. Glavni cilj sovražnega govora je razčlovečiti tiste, proti katerim je usmerjen, njegov namen pa je ponižati, prestrašiti in spodbuditi nasilje),
  • žaljiva sporočila,
  • izključevanje iz skupin,
  • ustvarjanje sovražnih skupin,
  • ustvarjanje lažnih profilov,
  • deljenje posnetkov, fotografij in/ali njihovo predelovanje na žaljiv način,
  • spletno obrekovanje, spletno zalezovanje in grožnje.

Zapomni si: spletno nasilje – kot vsaka druga oblika nasilja – povzroči in pusti posledice(!), četudi se morda sprva zdi nedolžno. Marsikatera žrtev v resnici zelo trpi, vendar tega ne upa pokazati. Dopuščanje in stopnjevanje tovrstnega nasilja ima lahko tudi tragične posledice (npr. depresijo, samopoškodovanje ipd.).

Kaj lahko storiš če si priča ali žrtev spletnega nasilja?

Zavedaj se, da spletno nasilje nikoli ni (in ne sme biti) dopustno! Na družabnih omrežjih neprimerne komentarje prijavi, nasilneže pa blokiraj! O spletnem nasilju obvesti odraslo osebo, ki ji zaupaš!

Proti nasilnežu nikoli ne ukrepamo z nasiljem, saj to običajno povzroči še več nasilja. Zelo pogosto so posamezniki nasilni, ker tudi sami potrebujejo pomoč. Če takšnega nasilneža razkrijemo, mu dejansko lahko tudi omogočimo, da bo pomoči deležen.

Kako lahko poiščeš pomoč?

PREDEN OBJAVIŠ KARKOLI O KOMERKOLI SE VPRAŠAJ:

Bi želel/a, da isto nekdo objavi o meni?

Kako bi se počutil/a na njegovem mestu?

 


 

 

(Skupno 368 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.