Skoči na glavno vsebino
Select Page

2023/24

Tudi v letošnjem šolskem letu si bomo izmenjali knjige.

2022/23

Projekt je potekal zadnjih 14 dni pouka. Učenci so knjige predhodno prinašali v šolo, da bi jih lahko razvrstili glede na to, za katero starost so primerne. Na zadnji šolski dan pa smo si jih izmenjali. Učenci so bili veseli knjig, ki so jih ob tem dobili, tiste, ki so ostale, pa smo razdelili v razredne knjižnice.

2021/22

V letošnjem letu smo v 1. in 2. razredih izvedli menjavo v aprilu, v 3.b razredu pa smo znotraj svojega razreda to izpeljali kar na zadnji šolski dan in si tako zagotovili dobro branje za čas med počitnicami.

Zbralo se je kar nekaj zanimivih knjig, ki so si jih učenci z veseljem zamenjali. 

       

2020/21

Tudi letos smo izmenjali knjige na zadnji šolski dan. Ker se razredi nismo smeli mešati, smo izmenjavo izvedli znotraj razredov.

 

2019/20

Tudi letos smo izmenjali knjige. Izvedli smo na zadnji šolski dan. Zaključka na OŠ Ledina v četrtek, 23.4.2020, kjer naj bi imeli pogovor in delavnico s pisateljem Igorjem Karlovškom, ko naj bi predhodno prebrali njegov roman z naslovom Preživetje, žal ni bilo zaradi karantene. Knjigo pa smo vseeno prebrali.

2018/19

Knjige smo si tudi letos izmenjali in sicer 24.4.2019. V sklopu projekta smo prebrali, pregledali med drugim knjigo Zgodovina Slovenije v stripu.

Zaključna menjava in prireditev ob praznovanju mednarodnega dneva knjige in avtorskih pravic je bila v četrtek, 25. aprila 2019 na Gimnaziji Ledina.

Na srečanju smo sodelovali na literarno-likovni delavnici in na okrogli mizi, kjer so gostili pisatelja Žigo X Gombača in ilustratorja ter striparja Ivana Mitrevskega.

2017/18

Menjavo knjig bomo letos izvedli po delih zaradi začasne izselitve. Kako je potekalo, pa po dogodkih.

2016/17

Menjavo knjig smo izvedli na šoli v sredo 14.6.2017. Prinesli smo knjige, ki smo jih že prebrali in bi jih želeli zamenjati in obogatiti svoje izkušnje z novo, drugačno vsebino.

2015/16

V četrtek, 21.4.2016, smo bili na zaključku projekta na Gimnaziji Ledina, kjer so nam pripravili krasen program. Poleg tega, da smo zamenjali svoje knjige za nove, so nas preizkusili v poznavanju izrekov vezanih za knjigo in branje kot je npr. brati z dlani, biti knjižni molj ipd. Naši tretji razredi so me zelo prijetno presenetili, saj so večino izrazov zelo dobro razumeli. Bravo!

Imeli smo tudi priložnost spoznati čisto pravega ilustratorja, Damijana Stepančiča, s katerim smo se pogovarjali o popolnoma vsakdanjih stvareh in tudi o čisto resnih stvareh … Po tem smo izdelali prav posebne stripe. Eden je narisal prvo slikico v stripu, drugi je nadaljeval in tako smo si izmenjevali stripe in nastala so zanimiva nadaljevanja.

Dan smo zaključili s kosilom in zadovoljni smo se vrnili v šolo, kjer smo dobljene knjige razdelili po razredih.

20160421_111328               20160421_113915 

*******************************************************************************

Projekt nam je dal veliko, saj smo si knjige izmenjevali skozi celo leto. Najbolj smo bili aktivni pred počitnicami, ko smo si nabirali kupčke za počitniško branje. In to je najboljši možni rezultat. Projekt pa bomo tudi letos izvedli znotraj danih datumov.

V sredo, 13.4.2016, bomo izvedli na šoli menjavo knjig.

Tako kot lansko leto, bomo tudi letos menjali 1. razredi med seboj, 2. in 3. razredi med seboj in 4. in 6. razredi med seboj. Učenci od 6. do 9. razreda bodo menjavo izpeljali v knjižnici. Učenci bodo zapisali lepo misel za bodočega bralca na kartonček, ki ga bodo vložili v knjigo, ki jo bodo zamenjali. Knjige, ki bodo ostale, bomo odnesli na zaključno prireditev na Gimnazijo Ledina.

2014/15

V sredo, 15.4.2015, smo letos že drugič na šoli izpeljali Unesco projekt Menjaj branje in sanje, pri katerem smo iz zaprašenih polic potegnili knjige, ki smo jih že pred časom tam pustili. Na katronček smo zapisali lepo misel ali pa samo želje bodočemu bralcu, jih vložili v knjige in na ta dan knjige zamenjali med seboj. Učenci od 1. do 5. razreda smo menjali knjige med seboj, učenci višjih razredov pa med seboj. Letošnjemu projektu smo dodali tudi dobrodelno noto, saj smo nekaj izmed knjig, ki so jih učenci sami izbrali, podarili osnovnošolcem iz okolice Trsta, ki bi si jih sami težko privoščili. Ta osnovna šola je dvojezična in učenci so bili hvaležni za vsako slovensko besedo.

Hvala vsakemu posamezniku za sodelovanje.

IMG_1205

23.5.2015 smo projekt zaključili na Gimnaziji Ledina, kjer smo našo knjigo(ustvarili smo nadaljevanje zgodbe o krokarju Edgarju – Marcus Sedgwick: Poplava in podočnik) zamenjali za nekaj njihovih knjig. Ogledali smo si tudi avtorsko predstavo gimnazijcev in imeli delavnico z origamijem in likovno nadgradnjo o krokarju Edgarju.

2013/14

Pri projektu sodelujemo prvo leto, vendar nam je odziv učencev pokazal, da bomo soudeleženci tudi v prihodnje. 9. aprila 2014 smo izpeljali izmenjavo knjig po celi šoli. Izvedli smo jo po skupinah: 1. razred med seboj, 2. in 3. razred med seboj ter 4. in 5. razred med seboj in pa višji razredi med seboj. učenci so prinesli v šolo knjigo, ki jim je doma nabirala prah. V knjigo so vložili lepo misel ali citat, ki je bil namenjen bodočemu bralcu. Nekateri učenci so prinesli celo več knjig, vzeli pa samo eno. Preostale knjige smo z učenci 3.a razreda odnesli na zaključno prireditev na Gimnazijo Ledina. Nekatere zamenjane knjige bodo ustvarjale tudi razredne knjižnice.

OPIS PROJEKTA:

Osnovni namen projekta Menjaj branje in sanje je širjenje bralne kulture med mladimi, saj branje spodbuja domišljijo in razmišljanje, širi obzorja ter nas notranje bogati. Omogoča nam, da usvojimo različna znanja in razgledanost, se seznanimo z neznanimi deželami, njihovimi težavami in prednostmi, družbenimi in medčloveškimi navadami… Podarja nam čustveno doživljanje in spoznavanje tujih izkušenj ter hkrati beg v lastne sanje. Posreduje nam uporabne in koristne informacije, vpogled v človekovo razmišljanje, dojemanje in s tem omogoča spoznavanje sebe in drugih. Branje pa je nenazadnje tudi koristen način kratkočasenja, ki nam lahko v življenje prinese veliko veselja in nam podarja intimen čas samo zase. Pri oblikovanju projekta je ustvarjalce vodila želja po izboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju družbene kritičnosti in odgovornosti do sočloveka ter povečanju medgeneracijskega spoznavanja in učvrstitvi povezovanja med posamezniki. S projektom krepimo posamezne Unescove ideale, kot so: zmožnost sodelovati in deliti z drugimi, krepiti znanje in pripravljenost za medsebojno sprejemanje ter prijazno povezovanje in spoštovanje drugačnosti.

Gimnazija Ledina razpisuje nacionalni Unesco projekt Menjaj branje in sanje tudi v podporo UNESCO ASPnet načelo menjave: Delimo si znanje, strokovno pomoč in prijazno besedo.

Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo.
(mongolski pregovor)

 

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.