Skoči na glavno vsebino
Select Page

Spletno nasilje je velik izziv

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Po nekaterih raziskavah že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. 
Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.
Da bi opozorili mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko spletnega nasilja, so v okviru dneva varne rabe interneta na Safe.si pripravili številne aktivnosti, s katerimi osveščajo o problematiki spletnega nasilja. Redno se o tej pereči problematiki pogovarjamo z učenci v šoli, predvsem pa bi se morali tudi starši doma. Saj se večino spletnega nasilja dogaja izven pouka, posledice pa se nato prenašajo tudi v šolo.

Priporočamo tudi ogled izobraževalnih vsebin skupaj z otroki na RTV SLO med, ki so predvajane med 1. 2. in 10. 2. 2024 z naslovom Digitalno varni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.