Skoči na glavno vsebino
Select Page

Praznično obarvan “veseli” december je tu! Žal pa nam lahko poleg veselja lahko prinese tudi kakšno nevšečnost. V najslabšem primeru celo poškodbo, ki nam lahko za vedno spremeni življenje.

Eden izmed vzrokov je lahko tudi uporaba pirotehničnih sredstev. Čeprav se naša zavest in miselnost vsako leto izboljšuje, še vedno lahko pričakujemo posamezne primere uporabe teh sredstev. Odrasli smo v veliki meri za zgled. Spodbujajmo neuporabo!

Najbolj pa si želimo, da se z otrokom pogovorite predvsem o obzirnosti, še posebej do tistih, ki jim poki in žvižganje kratijo spanec (bolniki, starejši, mali otroci, živali …) in jim seveda ponudite svoje spremstvo ob morebitni uporabi teh sredstev. Prosimo vas, da nas v naših stališčih podprete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri nas je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči, v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljena vse leto, razen izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi.  Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 2 . januarja.
Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petarde), je v Republiki Sloveniji strogo prepovedana.

Vir: https://www.policija.si/


 

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.