Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo, 17. novembra 2021, so učenci pričeli z izvajanjem samotestiranja v šoli. Velika večina staršev in učencev je to obvezo sprejela kot ukrep, ki bo pripomogel k zajezitvi širjenja virusa SARS-CoV-2 in k ohranjanju zdravja posameznika in družbe. Velika zahvala vsem, ki z odgovornim ravnajem k temu prispevajo. Žal nekateri starši nasprotujejo zahtevi o nošenju mask in samotestiranju v šoli ter z argumentacijo o nezakonitosti tega, posegajo tudi v pravice ostalih učencev in zaposlenih, ki  spoštujejo Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 .

Zaradi tega dodajamo pojasnilo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,  da je z določbo četrtega odstavka 8. člena Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19  Vlada Republike Slovenije začasno prepovedala zbiranje v šolah za učence, ki samotestiranja v prostorih šole ne izvajajo in določila, da se ti učenci, v skladu z veljavnim sklepom ministrice, pristojne za izobraževanje (objavljen je v Uradnem listu RS, št. 138/21) izobražujejo na daljavo.
Prepoved zbiranja učencev, ki se ne bodo samotestirali pod pogoji, kot jih določa Odlok, ni določila šola, prepoved izhaja iz veljavnega odloka, ki ga je sprejela Vlada, šola pa ga je dolžna spoštovati in izvajati. Zavedati se moramo, da dokler Ustavno sodišče določenih predpisov morebiti ne razveljavi, odpravi ali jih začasno zadrži, le-ti veljajo in jih je potrebno upoštevati. Nadzor nad spoštovanjem predpisanih ukrepov izvajajo pristojne inšpekcije.
V razmerah v katerih se nahajamo, je potrebno še toliko bolj upoštevati tudi pravice in interese drugih – vsakdo ima namreč pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi. Nošenje zaščitne maske in samotestiranje (tako za zaposlene kot tudi za učence) sta osnovna pogoja, da lahko nadaljujemo izobraževanje v prostorih šole.

Božo Starašinič, ravnatelj

 

(Skupno 389 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.