Skoči na glavno vsebino
Select Page

Drage učenke in učenci, spoštovani starši!

Teče že tretji teden pouka na daljavo. Naše življenje in neposredni socialni stiki se odvijajo v krogu družine. S sorodniki,  prijatelji, sošolci in drugimi smo v stiku le preko telefonov in socialnih omrežij. Včasih imamo občutek, da se nam je življenje postavilo na glavo. Naša šola je nenavadno tiha. Ob vstopu skozi »najtežji predmet na šoli« (po izjavi pisatelja Slavka Pregla) se ne sliši igranja klavirja, učiteljevih razlag, utihnil je otroški živ – žav,  le šolski zvonec se ne meni za spremembe.

Kar naenkrat smo bili vsi postavljeni pred nove izzive. Dnevni ritem se nam je popolnoma spremenil. Da bi uspešno omejili širjenje korona virusa COVID19, večina upošteva navodilo »ostanidoma«. Pri tem nas spodbujajo govorci na radiu in TV, strokovnjaki in umetniki.

Ob poslušanju vsakodnevnih novic se nam porajajo vprašanja, dileme, mogoče celo stiske in strahovi, zato je pomembno, da jih preženemo z dobrimi in verodostojnimi informacijami,  znanjem ter primerno razlago.

Pri spopadanju s strahom pred neznanim so nam lahko v veliko pomoč za to usposobljeni strokovnjaki s svojimi nasveti.

Poskrbite, da bo življenje doma prijetno. Vzpostavite dnevno rutino, ki vam bo omogočila čim bolj sproščeno preživljanje časa. Učenci si naj naredijo urnik dopoldanskega in popoldanskega dela, kajti red, rutina in predvidljivost so pomembni elementi občutka varnosti. Pomembni sta tudi sprostitev in zabava (nekaj predlogov tukaj) in telesna dejavnost. Naši učitelji vam vsak dan posredujejo bogato izbiro idej za kvalitetno in ustvarjalno preživljanje časa ter opravljanje šolskega in domačega dela. Po odzivih sodeč večino učencev naloge opravlja redno, resno in odgovorno.

V času »ostanidoma« je skrb za dobro počutje in medsebojno razumevanje velikega pomena. Vsak naj po svojih močeh prispeva, da bo razpoloženje doma sproščeno in zabavno. Če vam bo težko, psihologinja Mateja Štirn svetuje: »Vedno pomaga, da se spomnimo, kaj je tisto, kar je kljub danim razmeram dobro, za kar smo hvaležni, ali so to odnosi, to, da smo doma na varnem, to, da smo danes naredili za koga kaj dobrega.«

Otroci naj si pomagajo med seboj. Dogovorite se, katera domača opravila so njihova dolžnost. Dela naj opravijo vestno in odgovorno. Zaupajte jim, zmorejo več, kot si odrasli mislimo. Dobro opravljenemu delu vedno sledi zadovoljstvo in občutek sreče.


Tone Pavček: Sreča

Sreča ni v glavi in ne v daljavi,

ne pod palcem zaklad.

Sreča je, ko se delo dobro opravi

in ko imaš koga rad.


Če boste naleteli na težave ali boste potrebovali pomoč, se lahko obrnete tudi na šolsko svetovalno službo na naslov olga.oven@osfrslj.si .

Ostanite zdravi, skrbite zase in za druge okoli vas. In ne pozabite, smeh je pol zdravja!

Olga Oven, šolska svetovalna delavka

 

 

(Skupno 187 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.