Skoči na glavno vsebino
Select Page

Z JESENSKIMI DELAVNICAMI V BARVITO JESEN

Pravijo, da toliko barv, kreativnosti in izvirnosti kot prinese jesen, ni mogoče zaznati prav v nobeni barvni paleti. In tega se še kako zavedajo tudi naši prvošolci, ki so že ob vstopu v šolo pokazali veliko mero zanimanja in otroške ustvarjalnosti. Izvedli smo kar tri jesenske delavnice, vse skupaj pod imenom Tetka jesen. Najprej smo se s košarico odpravili v gozd opazovat in poslušat  šumenje jesenskih zvokov. Nabirali smo gozdne plodove, pisane liste in raziskali gozd tako, da smo tipali, vonjali in primerjali. Drevesne liste smo nato “sprešali”, da so bili gladki za izdelavo jesenske maskote. Seveda so prvošolci imeli tudi domačo nalogo, da so v šolo prinesli najrazličnejše plodove, ki jih imajo na polju, vrtu ali pa so se sprehodili v park nabirat le te. Tako so v učilnici dan za dnem kapljale vreče različnih plodov in pridelkov. Pri uri spoznavanja okolja smo spoznali običaj, kako so koruzo včasih luščili- roškali ročno. Pa smo pričeli s postavljanjem jesenske maskote. Najprej smo z nabranimi plodovi okrasili bučo, ki je predstavljala glavo. Na trakove smo nalepili pisane jesenske liste za pisano obleko. Na vrvico smo nizali bučnice, fižol in koruzo. Tako so nastale čudovite jesenske ogrlice za Tetko jesen. Sedaj je bilo potrebno še vse skupaj sestaviti v celoto. Pri delu so nam pomagale učiteljice, ki so okrasile našo avlo. Ostala nam je še samo ena delavnica, imenovana Mini kulinarika. Vse jedilne buče, ki so nam ostale, smo oprali, naribali in spražili na olivnem olju in čebuli. Čeprav smo pri rezanju čebule malce jokali, je bila naša prva izkušnja z gospodinjsko učilnico prijetna. Skuhali smo prvo skupno jed- bučkino juho. Preden smo jo servirali na krožnike, smo jo še okrasili z rdečim zeljem. Ker je bila juha res zelo dobra, vam zaupamo recept in predlagamo, da tudi sami poskusite. Kajti s kančkom veselja in ljubezni do brezmejnega ustvarjanja bo vaša in naša jesen zaživela doma, v šoli, med vsemi nami, ki nam je skupno delo v zadovoljstvo in užitek. Pa dober tek.

Nekaj fotografij je v fotogaleriji.

BUČKINA JUHA

Sestavine:

3 srednje velike bučke

2 žlici masla

2 čebula

1 strok česna

muškatni orešček, sol,poper

jušna kocka

nasekljan peteršilj ali drobnjak (po želji)

2 dl smetane za kuhanje

listi rdečega zelja

Postopek:

Bučke narežemo na kocke. Narezano čebulo malo popražimo na raztopljenem maslu in dodamo česen ter bučke. Malo popražimo in zalijemo z vodo toliko, da prekrije bučke. Ko zavre, dodamo jušno kocko, muškatni orešček, po potrebi dosolimo in po želji dodamo poper.

Vre naj 10 minut. Vse skupaj damo v mešalnik in temeljito zmeljemo. Kremno juho damo nazaj v posodo, še kuhamo cca. 5 minut, prilijemo 2 dl smetane za kuhanje in počakamo, da zavre.

Juho damo na krožnike, v sredino pa dodamo vsakemu še list rdečega zelja za okras. Po želji potresemo s peteršiljem ali drobnjakom.

Učiteljici Vanja Užmah in Marija Jurman

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)
ZAPRI
Avtorske pravice
Razen tam, kjer je drugače opredeljeno,vsebinana tej stranije licencirano pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International licenco.